vineri, 16 ianuarie 2015

Tort Dobos

Ingrediente:
Pentru 7 foi+ 1:
  • 9 oua
  • 225 gr.zahar pudra
  • 150 gr.faina (1/3 din faina eu o inlocuiesc cu amidon)
  • sare
  • vanilie
Pentru crema: 7+1
  • 6 oua mari
  • 250 gr. zahar
  • 200 gr. ciocolata amaruie
  • 300 gr. unt
Pentru oglinda de caramel:
  • 200 gr. zahar
  • 8 linguri apa
  • 4 linguri zeama de lamaie


Mod de preparare:
  1. Blaturile tortului si crema pot fi preparate in avans cu cateva zile si asamblate apoi.Blaturile se pastreaza in camara sau frigider,cu cate o foaie de hartie de copt intre ele,acoperite cu o punga de plastic.
  2. Ouale se separa albusuri de galbenusuri.galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc,apoi se incorporeaza vanilia.
  3. Albusurile se bat spuma tare,impreuna cu un praf de sare,apoi se incorporeaza treptat in galbenusuri,la inceput cate o lingura prin rasturnare. La sfarsit se incorporeaza faina in mai multe etape prin rasturnare.
  4. Blaturile se pot coace in forma rotunda sau dreptunghiulara. Neaparat se foloseste hartie de copt,cel mai frumos,drept blat se tine pentru stratul de caramel.
  5. Crema se prepara la bain-marie,asa ca puneti pe foc o oala cu apa peste care veti pune vasul in care veti bate ouale.Ouale se bat cu zaharul pana se albesc si-si dubleaza volumul,apoi vasul se pune la bain-marie si se amesteca 3-4 minute,pana crema incepe sa se ingroase putin. Se adauga ciocolata taiata bucati si se amesteca pana ciocolata se topeste si e incorporata, cam 3-4 minute.
  6. Apoi vasul se ia de pe aburi si se lasa sa se raceasca (pentru a se raci mai repede se poate pune cu fundul intr-un vas cu apa rece). Crema astfel obtinuta trebuie sa fie densa si lipicioasa.
  7. Untul, la temperatura camerei se bate bine pana devine cremos, apoi se incorporeaza treptat crema rece de ciocolata. Se da la frigider,cam 1/3 ora sa se intareasca.
  8. Intre timp se poate prepara oglinda de caramel din ingredientele enumerate . Aceasta este "piesa de rezistenta" a dobosului. Blatul tinut in acest scop se pune pe o hartie unsa cu putin unt si se taie in 12 bucati.
  9. Apa ,zaharul si zeama de lamaie se pun intr-o tigaie (preferabil antiaderenta) si se lasa la foc mic amestecand din cand in cand,pana cand siropul devine auriu. Se ia de pe foc,se lasa sa se limpezeasca putin si se toarna peste blat, glazura se intinde spre extremitati cu ajutorul unei spatule. Se lasa cateva minute sa se intareasca,iar apoi cu ajutorul unui cutit incalzit si trecut cu lama prin ulei se taie caramelul pe liniile taiate anterior.
  10. Si acum asamblarea tortului Dobos>
O foaie blat, o portie crema si tot asa,aveti grija cum distribuiti crema ca sa va ajunga si pentru imbracarea finala a tortului. Cand ati terminat straturile,taiati marginile,ca sa fie egale 
 si imbracati tortul cu crema . La sfarsit asezati caramelul . Foile de caramel le puteti pune direct pe suprafata tortului sau le puteti sprijini de niste bucati de alune/nuci. Pentru o experienta culinara desavarsita e recomandabil sa scoateti tortul din frigider,cam 10-15 minute inainte de servire pentru a ajunge la temperatura camerei. Astfel crema de unt se inmoaie usor si e incredibil de 
buna!
              


  • Sursa de inspiratie:  http://www.culinar.ro/retete/dulciuri/torturi/tort--dobos/43/2/8622/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu