- 200 gr. unt
- 1 ou si un galbenus
- 3 linguri zahar
- 450-500 gr. faina integrala
- zahar vanilat
- putin lapte rece
- putina sare
Umplutura:
- 12 mere
- 30 gr. unt
- 7 linguri zahar
- coaja rasa de lamaie
- scortisoara
- anason stelat (optional)
- 1 zahar vanilat sau esenta vanilie
- deasupra zahar pudra
Mod de preparare:
- Am taiat untul cubulete si l-am adaugat intr-un bol,tot acolo am pus si restul ingredientelor,faina,oul si galbenusul,zaharul,sarea si vanilia sau esenta,apoi am amestecat ingredientele .
- Daca aluatul nu este suficient hidratat este necesar sa mai adaugam putin lapte,ori daca este prea moale se mai adauga faina,
- La final vom obtine un aluat omogen,bine legat care va putea fi intins usor cu sucitorul.
- Se acopera aluatul cu folie si se da la rece,cat timp se pregateste umplutura.
- Merele se spala,curata de coaja si se razuiesc.
- Intr-o cratita se caramelizeaza zaharul,pana are culoare chihlimbarului,se adauga untul si se omogenizeaza rapid.
- Apoi se adauga merele,anasonul stelat,scortisoara si am amestecat ,pana cand a mai scazut din lichid,daca nu scade suficient ,riscam sa nu se coaca foaia de jos,iar la fnal se adauga vanilia.
- Se scoate aluatul de la rece, se imparte in doua parti egale.
- Pe masa infainata se intinde prima foaie, care se aseaza in tava tapetata cu unt sau hartie de copt.
- Se toarna amestecul de mere ,se scoate anasonul si se niveleaza.
- Se aseaza si cealalta foaie,se inteapa cu furculita si se da tava in cuptorul preincalzit la foc mediu.
- Se lasa la copt pana ce foaia de sus devine tare,la atingere.
- Dupa ce este coapta se pudreaza cu zahar.
- P.S. Eu am incercat varianta cu faina de secara,mai light si zahar brun.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu