miercuri, 17 iunie 2015

Cozonac cu mac

Ingrediente:
  • 1kg. faina
  • 500 ml.lapte
  • 100 gr.zahar
  • 2 oua
  • 10gr. drojdie uscata
  • 60 gr.unt
  • sare (jumatate de lingurita)
  • coaja rasa de la o lamaie
Umplutura:
  • 200-250 gr. mac macinat
  • 100 gr.lapte
  • zahar dupa gust (4-5 linguri)
  • esenta de vanilie sau rom
Pentru deasupra: un ou batut,putin zahar brun






Mod de preparare:
  1. Drojdia se amesteca cu o lingura de zahar  si o jumatate de cana de lapte cald,si se lasa pana incepe sa dospeasca putin
  2. Faina se amesteca cu ouale ,zaharul cu untul topit si coaja de lamaie,laptele ramas si drojdia la final.
  3.  Dupa ce aluatul este framantat suficient,se lasa la dospit la loc caldut o ora.
  4. Cat timp dospeste aluatul se pregateste umplutura ,macul se macina cu rasnita si se amesteca cu zaharul dupa gust,se adauga esenta dorita,se incalzeste laptele si se amesteca pana la o omogenizare,sa nu fie nici prea moale nici prea uscata umplutura.
  5. Dupa ce a dospit aluatul se imparte in 4 bile de marime potrivita,daca se impletesc.

  1. Bilele de aluat se intind cu facaletul usor si se intinde deasupra umplutura.
 Dupa ce umplutura este intinsa pe aluat se ruleaza cu grija si se prinde bine la final ,pentru a nu se desface.Apoi se impletesc.


Dupa ce s-au modelat in forma dorita se aseaza in tavi si se lasa la dospit aproximativ 20-25 minute i se coc la foc potrivit.
Inainte cu 10 minute de a fi scosi din cuptor, se bate un ou si se ung deasupra.apoi se presara zahar brun.




Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu