miercuri, 30 decembrie 2015

Prăjitură "Acoperiș de casă"

Ingrediente:

  • 600 gr. faina
  • 200 gr. zahar
  • 80 gr. unt
  • 2 oua intregi
  • 3 linguri de miere
  • 4 linguri de lapte
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 linguri cacao






Crema:
  • 3, 1/2 plicuri budinca vanilie
  • 1 l lapte
  • 6 linguri zahar
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • 250 gr. unt
Glazura:
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacao
  • 6 linguri de apa
  • 1 lingura ulei 
  • se poate folosi si ciocolata de menaj care se topeste pe abur ,200 gr. cioc. menaj cu o lingura plina de unt si 3 linguri de lapte.
Ornare:
  • nuca de cocos
Mod de preparare:
  1. Se amesteca toate ingredientele,zahar ,unt,miere,lapte ,oua,praf de copt si faina,faina se pune treptat.
  2. Amestecam toate ingredientele,dupa care se framanta pana se obtine un aluat omogen.
  3. Aluatul rezultat se imparte in doua,iar  apoi o jumatate se imparte in alte doua jumatati (din care vor rezulta foile,atentie!!! sa fie egale) iar cealata ramane intacta,urmand a fi amestecata cu cele doua linguri de cacao,din care vom modela betisoarele (12 bucati)
  4. Se unge dosul unei tavi cu unt si se intinde prima foaie cu facaletul usor,iar apoi se face divizarea fasiilor,(e mai usor sa se faca divizarea inainte de coacere pentru ca ies foile mai uniforme si nu-si strica structura)cu ajutorul unei rigle am delimitat fasiile impartind egal lasand putin mai lata pe cea care va fi folosita drept fundatie,partea de jos aproximativ ~8,5 cm,restul  care vor fi peretii cabanutei de ~7,5 cm.
  5. Se lasa la cuptor pana se rumeneste usor deasupra,dar doar usor,dupa ce s-au copt cu ajutorul unui cutit cu lama lunga se dezlipesc usor de pe dosul tavii si se aseaza pe o planseta.Se repeta aceeasi procedura si cu cea de-a doua foaie.
  6. Cealata jumatate de aluat ramasa se amesteca cu cele doua linguri de cacao,dupa care de face divizarea lui in 12 bucati egale.
  7. Se modeleaza prin miscari circulare cu dosul palmii 12 bastonase .
  8. Bastonasele se coc pe dosul tavii cu distante suficiente in asa fel incat s anu se lipeasca deoarece in cuptor tind sa creasca putin in volum, aproximativ 10 minute la foc mediu,si se desprind imediat dupa coacere de pe tava evitand astfel ruperea lor dupa racire.

Crema:
  1. Se amesteca  o parte din lapte cu zaharul si praful de budinca pana devine lichefiat,apoi se adauga peste restul de lapte ramas si se pune pe foc pana se ingroasa.
  2. Se lasa sa se raceasca  apoi se trece la mixarea untului,la temperatura camerei,dupa racirea completa a cremei de vanilie se incorporea in unt lingura cu lingura pana la un amestec omogen.
Glazura:
  1. Se amesteca ingredientele si se pun pe foc pana la lichefierea totala,sau varianta cu ciocolata de menaj in vas pe aburi.
Asamblarea:
Pe o planseta destul de incapatoare se aseaza fasia cea mai lata,crema de vanilie ,3 bastonase,crema de vanilie ,2 bastonase,crema de vanilie,1 bastonas ,putina crema iar deasupra se pun cele doua foi care vor fi peretii cabanutei,pe acoperis se toarna uniform glazura,iar deasupra se presara fulgi de cocos.Se lasa ~3 ore undeva la rece,de preferat in debara,pana cand foile sunt usor hidratate de crema .











                                                                   S-aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu